

Ayvalık’ta düzenlenen ‘Edremit Körfezi Saklı Hazineleri Kırmızı Mercanlar’ projesinin tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, bilinçsiz yapılan faaliyetler sonucu mercan yataklarının zarar gördüğüne dikkat çekti. Kafaoğlu, “Korunmasıyla, çevresinde binlerce deniz canlısına barınma ve çoğalma imkanı veren mercanlar ile balıkçılığımız gelişecek ve su ürünleri kaynakları korunmuş olacaktır. Turizme de katkı sağlanacak” dedi.
Ayvalık’ın su altı zenginliklerinin en önemlilerinden biri olan kırmızı mercanların korunması amacıyla hazırlanan proje, Cunda Uygulama Oteli’nde tanıtıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü ve AGRİDA Tarım ve Turizm Derneği’nin ortaklaşa yürüteceği, ‘Edremit Körfezi Saklı Hazineleri Kırmızı Mercanlar’ projesi Birleşmiş Milletler tarafından da destekleniyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, proje sayesinde turizmin yanı sıra su ürünlerinin gelişeceğini ve balıkçılık faaliyetlerinin de artacağını söyledi.
Mercan resiflerinin eski canlılığına kavuşturulmasının deniz ekosistemi açısından önemli olduğunu dikkat çeken Kafaoğlu, iç ve dış turizmin canlandırılmasında da bu projenin büyük önemi olduğunu vurguladı. Projenin bilinçli dalış turizminin geliştirilmesine de katkı sağlayacağını belirten Kafaoğlu, “Oluşumu binlerce yıl süren mercanlar bir kaya parçası ya da bitki gibi görünmekle birlikte aslında omurgasız bir hayvandır. Son zamanda yapılan araştırmalar deniz altı haritasının ölmesine; doğal iklimsel değişikliklerin yanı sıra balıkçıların ağları ve tur gemilerinin bilinçsiz çapa atım faaliyetlerinin de sebep olduğunu ortaya koymuştur. Yalnız çapa atımı değil, çekimi sırsında da çapalar mercan ekosistemine rastlayıp onların kırılmasına sebep olabilmektedir. Atılan ağlar da kolonilerin ters dönmesine ve bu yüzden de ölmelerine sebep olmaktadır” diye konuştu.
Zekai Kafaoğlu, “Denize atılan çapaların yerlerinin belirlenerek, bu bölgelerde mercanlara zarar verecek çapa ve ağ atım faaliyetlerinin engellenmesi amaçlanmakta. Korunmasıyla, çevresinde binlerce deniz canlısına barınma ve çoğalma imkanı veren mercanlar ile balıkçılığımız da gelişecek ve balıkçılık ve su ürünleri kaynakları korunmuş olacaktır. Proje kapsamında uluslararası korunma listesinde de bulunan kırmızı mercanların daha etkin korunması için var oldukları noktalar ve derinlikler koordinat sistemi yardımıyla bölge haritası üzerinde işaretlenecektir. Bu yöntemle, mercanların yer tespiti yapılarak, mevcut durumlarının iyileştirilmesi ve korunması için çevresine ucunda şamandıra bulunan tonozlar inşa edilecek ve deniz yüzeyinde de işaretlemeler yapılacaktır” dedi. (Haber Merkezi)